Българската Социална Мрежа

Където и да си, българин бъди!

Първият изцяло "ЮТюб" филм

14.02.2011 18:13

Режисьорите Кевин Макдоналд и Ридли Скот направиха филм от заснети на 24 юли 2010 г.и качени в "ЮТюб" 15-секундни клипове на хора от 197 страни

Новини 
Филм, съставен от хиляди видеоклипове, качени в "ЮТюб", имаше премиера на Берлинския филмов фестивал "Берлинале".

"Животът в един ден" (Life in a Day), създаден изцяло от видео, снимано от потребители на интернет, имаше неочаквано голям успех пред зрителите.

В един ден през миналата година - 24 юли - хора от 197 страни записали 15-секундни клипове и ги публикували в сайта за видео споделяне.

Носителят на "Оскар" за документален филм ("Един ден през септември") Кевин Макдоналд заедно с режисьорите Ридли Скот ("Пришълецът", "Блейд рънър", "Гладиатор", "Телма и Луиз", "Черен дъжд", "Американски гангстер", "Робин Худ" и др) и брат му Тони помолиха населението на Земята да се изкаже по този начин по три простички теми:

"Разкажете ни историята си", "Кажете ни от какво се страхувате", "Какво имате в джобовете си".

"Нашият екип беше готов за приблизително 12-15 000 клипа, чиято обща дължина да не е повече от 1000 часа. В края на юли обаче имахме 81 000 клипа с 4500 часа дължина", каза на пресконференция в Берлин 43-годишният Кевин Макдоналд.

"Много от заснетите събития, случили се на този ден, са били от огромно значение за хората, които ни ги изпратиха. Младеж от Ню Йорк, например, беше признал на баба си, че е гей. Мъж от другия край на планетата засне рождението на своето дете.

Някои клипове не бяха толкова запомнящи се, но това не значи, че не са трогателни. Един от афганистанските граждани, който ни бе изпратил видео, споделяше, че се страхува, че няма да преживее нощта...

Друг мъж пък плака, тъй като на този ден лекарите открили, че жена му е болна от рак, но въпреки това заяви, че вече не се страхува от нищо, защото му се е случило възможно най-лошото нещо.

Някои клипове на пръв поглед изглеждат банални, тъй като хората заснемат всякакви неща. Важното обаче е едно - в 5 ч. сутринта нейде на Земята някой мие зъбите си, друг се бръсне, трети се къпе, четвърти закусва, някои тръгват за работа.

Това може да ни се струва банално за нашата култура, но то със сигурност не е такова за тези, които живеят в Дакар. Същото важи и за хората в Шанхай, които може би правят банални неща за тези, които живеят в Колорадо", каза Макдоналд.

Събитието на деня обаче се е случило в Германия, на само 600 км. от германската столица. Тогава, по време на музикалния фестивал Love Parade в Дуисбург загинаха премачкани 21 души, което също бе заснето на видеоклип.

Работата над 95-минутния филм е продължила седем месеца.

"Филмът е нещо, което нямаше как да се получи преди появата на интернет и най-вече на "ЮТюб"", казват кинематографисти от екипа. "Идеята да помолиш хиляди хора, десетки хиляди и дори стотици хиляди хора да работят по един и същи проект и да комуникират помежду си, принадлежи на епохата, в която живеем днес.

"Животът в един ден" нямаше как да бъде осъществен преди 100, 20 или дори шест години. Най-невероятното нещо в цялата картинка бе фактът, че мнозинството от участниците в проекта бяха настроени позитивно въпреки всичките им тревоги и несполуки.

Техните кадри пък бяха много щедри, универсални, изпълнени с топлина и докосващи сърцата ни. За нас работата по този проект беше огромно удоволствие", каза 73-годишният Ридли Скот.
 
Източник: VESTI.bg 

 

Значка

Зареждане…

.

      ДЕЛАТА НА                               КМЕТА

.

     Иван Портниих

Кандидатът на ПП Герб за кмет на                         Варва 

                И още

.

         Йорданка

         Фандъкова

Кандидатът на ПП    Герб за кмет на                     София

                И още

.

.

      ФОНДАЦИЯТА    

развива многостранна дейност: публикува биографии на заслужили личности, подпомага музеи, издава книги за   делата на родолюбиви

българи... И още 

.

   ВАСИЛ ЛЕВСКИ

/Страницата е в процес на подготовка/

.

     ХРИСТО БОТЕВ

/Страницата е в процес на подготовка/

.

         СТЕФАН

         СТАМБОЛОВ

/Страницата е в процес на подготовка/

.

    АТАНАС БУРОВ

.

.

Неговият баща е създател на Народната партия в края на ХІХ век, а той е председател на партията през последните 20 години преди да бъде забранена от комунистическия режим. Атанас Бурв е осъден от т.н. Народен съд на 20 години затвор и загива в затвора в Пазарджик.

             И още

.

  БОЙКО БОРИСОВ

.

.

Бойко Борисов е създатен и ръководител на ПП ГЕРБ, която е продължител и възродител на Народната партия.

/Страницата е в процес на подготовка/

************************

.

.

      ОБЕЩАВАЩИ                  ПЕРСПЕКТИИ

 ЗА ОПЕРА - ВАРНА 

Представители на фондация Международни Оперни Продукции се срещнаха през уикенда с директора на Театрално-музикален продуцентски център във Варна, Даниела Димова. Делегацията от 11 директори на водещи холандски и белгийски театри, водена от президента на фондацията, Бас Шондерворд, избира за пръв път дестинацията България и Варна за ежегодната си импресарска визита в различни страни по света

И още 

.

*********************

.

КОЙ Е НАЙ-ДОБЪР ГРАД ЗА ЖИВЕЕНЕ?

Бургас е най-добрият град за живеене в България за 2010 година. Класацията се подрежда за четвърта поредна година и е съвместна инициатива на "Дарик радио" и "24 часа". Варна и Благоевград получиха най-голям подкрепа в интернет. Те се наредиха на второ и трето място в общата класацията на градовете.
Този път в проучването са включени 27 града, оценявани са по 25 критерия. Отличия получиха и още три града - Смолян за "Зелен град", Велико Търново за най-красив град и София за "Бизнес град" на годината.

Предишните две години за най-добър град за живеене беше обявен Варна.

**************************

 

.

Галерия „Кавалет” изложба
СТОИМЕН СТОИЛОВ -
ПОСЛАНИК НА НЕПРЕХОДНАТА ДУХОВНОСТ
Своеобразна корона в лятната програма на галерия „Кавалет” е изложбата на художника Стоимен Стоилов:Стоилов:2-10 август. Откриване:понеделник, в 18.30
Продължи:
В рубриката Живопис ще откриете поредица картини на големия наш хусожник Стоимен Стоилов.
Продължи

 

Нови издания

.

БЯЛАТА ЛЯСТОВИЦА ПРОГОВОРИ В СПИСАНИЕ "ЗНАЦИ"

.

.

Специалният брой на списание „Знаци” е  посветен на 130 – годишнина на неподражаемия майстор на разказа Йордан Йовков.
Това изящно по дух и стил литературно издание блести в колието на бъдащата столица на културата през 2019 година.
Главната редактор на „Знаци” поетесата Елка Няголова -с присъщото си великодушие - предостави на всички българи по света линкове за бърза връзка към изданието.
Приятно четене!

.
*************************
.
Книга откровение
"СПРИ,ПОСЕДНИ,

ПОСЛУШАЙ"

 .

.

На 29 октомври от 18.30 часа ще се състои представянето на книгата на варненската авторка д-р Мая Брукнер „Спри, поседни, послушай”. Адресът е: бул. „Приморски” 39, в новоучредения клуб на варненските творци „Атлантис"
И още

 

*************************

.

БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ В ОБЩОГРЪЦКА ХУДОЖЕСТВЕНА ИЗЛОЖБА

 .

Под егидата на Дружеството за изкуство и наука към UNESCO-Гърция  и под егидата на кметство Калитеа на 26.02.2011г. в ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ беше открита Общогръцка художествена изложба,в която взеха участие и художниците Светослав Павлов и Надя Коритарова.50% от приходите от изложбата ще бъдат дарени на дружество „Любов и надежда „ за деца с увреждания в ΚΟΡΩΠΙ.Изложбата беше посетена и от много българи, членове на UNESCO… 

Емилия Трифонова

Наш кореспондент

Продължи
.
**************************

© 2015   Created by Николай Увалиев- журн., писател.   Представено от

Идентификационни табелки  |  Докладвай проблем  |  Условия на обслужване

Web Analytics