Българската Социална Мрежа

Където и да си, българин бъди!

Любен Ушев-екоземеделец билки
Сподели във Facebook Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Любен Ушев-екоземеделец на билки с европейски награди

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Триград България

Високи европейски отличия на екологично земеделие

.

Повече от 15 години Любен Ушев се занимава с култивирано отглеждане на мурсалски чай. Започвайки с няколко семенца, днес той годишно произвежда стотици хиляди корена разсад, а чаената му плантация край девинското село Триград се простира на 7 дка. Чаят, който отглежда, макар и култивиран, е със същите качества като този от естествените находища. Причината е, че расте в близост до местността Мурсалица, на 1500 м височина, където е и естествения ареал на именитата билка. Към днешна дата Любен Ушев е най-успешния семепроизводител, разсадопроизводител и най-качественият производител на мурсалския чай. За това полезно за хората дело той е получи световно признание.

А историята започва така

За билката панацея Любен Ушев знае от баща си, който познавал добре лечебните й качества и години наред я събира от естествените й находища. Казвал, че благодарение на мурсалския чай няма никакви болежки и искал повече хора да знаят за лечебните му качества. Всъщност той бил между първите, който отглеждали чая и започнали да продават топлата лечебна напитка. Първоначално на пазара в Устово, а после и в Пловдив. С това започнали да се занимават през 1943г. и продължили до 1956. Тогава пътуванията им, защото бива запазена на висшите партийни ръководители. секнали, заради поставената забрана за бране на билката. На сина си Любен казал: Ако искаш да успееш сади и отглеждай този чай и той ще ти се отблагодари!

Любен запомнил бащината заръка и си спомнил за нея, когато през 1995 година остава без работа. С много грижи и постоянство постепенно от едното коренче чай успява да произведе достатъчно разсад, че да създаде истинска чаена плантация.

.

.

Нея прави край родния Триград, там под връх Мурсалица, на надморска височина 1500 м., в непосредствена близост до естественото находище на билката. В отглеждането на чая се включва цялото му семейство: съпругата му, двамата му синове, внуците му. От седемте декара площ миналата година добиват близо четвърт тон чай. А разсадът, който произвеждат годишно вече надхвърля 700 хил. корена. Казва, че стига да има достатъчно земя с разсада, който произвежда сега може да засее и 20 дка площ...

Радва се, че постепенно славата на мурсалския чай се разширява. Все повече хора знаят за него и го търсят. Не само в страната ни, а и в чужбина. Парадокс е даже, че чужденците първи оценяват какво богатство е чаят. От тях и първо Любен получава признание като пазител на природата и производител на екологично чист продукт. 

."Зелена ябълка"

През 2007 година Любен Ушев е удостоен с престижната британска награда "Зелена ябълка". Наградата се връчва от британската Зелена организация" за най-добри практики в опазване на околната среда. За престижното отличие се състезават проекти от цял свят. Проектът на Любен Ушев бе номиниран за златно отличие и успешно представи България. Връчването на наградата се състоя в Британския парламент.

"Зелен герой"

През 2008 година производителя на мурсалски чай отново бе награден с друго отличие на "Зелената организация" – "Зелен герой на 2008 година". Знакът му бе връчен на специална церемония в британската столица на 2 юни, в една от най-добрите туристически атракции Tower of London. 

През юни 2008 година Съюзът за алтернативно земеделие в Родопите връчи на Любен Ушев Сертификат за признание и му присъди първо място в категория "Производител на екологично чисти билки". В началото на 2009г. Любен Ушев получи удостоверение от Зелената организация за четеризвездно членство.

.

Британският парламент, където при тържествена церимония, организирана от Световната зелена организация, Любен Ушев получи високото отличия "Зелената ябълка" за отгледания от него мурсалски чай. Тогава той подари 150 саксии от лековитата билка на кралското семейство.

И още

.

Марсилски чай за кралица Елизабет ІІ

Билка за всяка болка 

Родното място на мурсалския чай 

Чудото мурсалски чай

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите

 

Снимки на Любен Ушев-екоземеделец билки

Зареждане…

Блог на Любен Ушев-екоземеделец билки

Мурсалски чай за кралица Елизабет ІІ

.

РОДОПЧАНИНЪТ ЛЮБЕН УШЕВ ПОДАРИ 150 САКСИИ МУРСАЛСКИ ЧАЙ НА БРИТАНСКОТО КРАЛСКО СЕМЕЙСТВО.

.

Чудотворната билка, която англичаните вече познават от предишни участия на Любен Ушев на техни градинарски форуми…

Продължи

Публикувано на Август 3, 2012 в 5:25pm

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Българската Социална Мрежа, за да добавяте коментари!

Включи се в Българската Социална Мрежа

На 5:16pm on Август 11, 2012 Димитър Шулевски подари на Любен Ушев-екоземеделец билки подарък...
Подарък
ДОБРЕ ДОШЪЛ Г-дин УШЕВ!
 
 
 

Значка

Зареждане…

Варна - европейска столица на културата


 Варна има всички предпоставки да бъде европейска столица на културата през 2019 - a".
изложбата в Истанбул на варненското архитектурно наследство

 ************************ *

.

.

Фондацията Достойни българи

развива многостранна дейност: изграждане на паметници, подпомагане на музеи, издаване на книги за опознаване  делата на

родолюбивите българи... И още 

.

*************************

.

ОБЕЩАВАЩИ ПЕРСПЕКТИВИ ЗА ОПЕРА - ВАРНА 

Представители на фондация Международни Оперни Продукции се срещнаха през уикенда с директора на Театрално-музикален продуцентски център във Варна, Даниела Димова. Делегацията от 11 директори на водещи холандски и белгийски театри, водена от президента на фондацията, Бас Шондерворд, избира за пръв път дестинацията България и Варна за ежегодната си импресарска визита в различни страни по света

И още 

.

*********************

.

КОЙ Е НАЙ-ДОБЪР ГРАД ЗА ЖИВЕЕНЕ?

Бургас е най-добрият град за живеене в България за 2010 година. Класацията се подрежда за четвърта поредна година и е съвместна инициатива на "Дарик радио" и "24 часа". Варна и Благоевград получиха най-голям подкрепа в интернет. Те се наредиха на второ и трето място в общата класацията на градовете.
Този път в проучването са включени 27 града, оценявани са по 25 критерия. Отличия получиха и още три града - Смолян за "Зелен град", Велико Търново за най-красив град и София за "Бизнес град" на годината.

Предишните две години за най-добър град за живеене беше обявен Варна.

********************************

 

.

Галерия „Кавалет” изложба
СТОИМЕН СТОИЛОВ -
ПОСЛАНИК НА НЕПРЕХОДНАТА ДУХОВНОСТ
Своеобразна корона в лятната програма на галерия „Кавалет” е изложбата на художника Стоимен Стоилов:Стоилов:2-10 август. Откриване:понеделник, в 18.30
Продължи:
В рубриката Живопис ще откриете поредица картини на големия наш хусожник Стоимен Стоилов.
Продължи

 

Нови издания

.

БЯЛАТА ЛЯСТОВИЦА ПРОГОВОРИ В СПИСАНИЕ "ЗНАЦИ"

.

.

Специалният брой на списание „Знаци” е  посветен на 130 – годишнина на неподражаемия майстор на разказа Йордан Йовков.
Това изящно по дух и стил литературно издание блести в колието на бъдащата столица на културата през 2019 година.
Главната редактор на „Знаци” поетесата Елка Няголова -с присъщото си великодушие - предостави на всички българи по света линкове за бърза връзка към изданието.
Приятно четене!

.
*************************
.
Книга откровение
"СПРИ,ПОСЕДНИ,

ПОСЛУШАЙ"

 .

.

На 29 октомври от 18.30 часа ще се състои представянето на книгата на варненската авторка д-р Мая Брукнер „Спри, поседни, послушай”. Адресът е: бул. „Приморски” 39, в новоучредения клуб на варненските творци „Атлантис"
И още

 

*************************

.

БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ В ОБЩОГРЪЦКА ХУДОЖЕСТВЕНА ИЗЛОЖБА

 .

Под егидата на Дружеството за изкуство и наука към UNESCO-Гърция  и под егидата на кметство Калитеа на 26.02.2011г. в ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ беше открита Общогръцка художествена изложба,в която взеха участие и художниците Светослав Павлов и Надя Коритарова.50% от приходите от изложбата ще бъдат дарени на дружество „Любов и надежда „ за деца с увреждания в ΚΟΡΩΠΙ.Изложбата беше посетена и от много българи, членове на UNESCO… 

Емилия Трифонова

Наш кореспондент

Продължи
.
**************************

© 2015   Created by Николай Увалиев- журн., писател.   Представено от

Идентификационни табелки  |  Докладвай проблем  |  Условия на обслужване

Web Analytics